----- Original Message -----
From: Sandy P. Klein
To: undisclosed-recipients:
Sent: Monday, December 22, 2003 4:05 AM
Subject: Legger ned Lolitas far ...

This message was originally submitted by spklein52@HOTMAIL.COM to the NABOKV-L list at LISTSERV.UCSB.EDU. If you simply forward it back to the list, using a mail command that generates "Resent-" fields (ask your local user support or consult the documentation of your mail program if in doubt), it will be distributed and the explanations you are now reading will be removed automatically. If on the other hand you edit the contributions you receive into a digest, you will have to remove this paragraph manually. Finally, you should be able to contact the author of this message by using the normal "reply" function of your mail program. ----------------- Message requiring your approval (29 lines) ------------------

The below was in: Monday 2003-12-22, Dagbladet (Norwegian); I don 't have a source to translate Norwegian.

-----------------------------------------------------------------------------

 
meninger
 
http://www.dagbladet.no/kultur/2003/12/22/386750.html
 
Legger ned Lolitas far
 
Nei da, dette er ikke historien om en aldrende Lolita som tar hevn over sin forfører, den nå utgamle stefaren Humbert Humbert, og straffer oldingen med ramsalt sex for tort og svie.

MORTEN STRAND
Mandag 22. desember 2003 5:00,
oppdatert 5:00

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er altså ikke Humbert Humbert som skal legges ned, slik han i sin tid la ned den purunge Lolita. Dette er historien om salig Vladimir Nabokov, eksilforfatteren som skapte «Lolita», og som for andre gang skjendes i hjemlandet, også nå ved at hans hjem tas fra ham. For det er Nabokov-museet som skal legges ned eller flyttes fra huset forfatteren elsket, det er historien om en kulturpolitisk voldtekt i det postkommunistiske Russland vi etter fattig evne forsøker å fortelle.

HELT I BEGYNNELSEN
av forrige århundre vokste det opp en lykkelig gutt i en velstående familie i den blomstrende russiske hovedstaden St. Petersburg. Han bodde i en murvilla midt i sentrum av byen, og minnet om denne villaen skulle følge ham hele livet. For i 1917 kom revolusjonene til Vladimirs by, og da den andre revolusjonen rammet byen i oktober, var det kroken på døra for familier som Nabokov, som blant annet hadde fostret justisministrer. Huset ble tatt av kommunistene.

19 ÅR GAMMEL
ble forfatteren Vladimir Nabokov flyktning. Han la ut på en reise som skulle ta ham til Tyskland og Frankrike før andre verdenskrig. Så dro han til USA, og bodde der i 20 år, mens han blant annet skrev skandaleromanen «Lolita», før han igjen vendte tilbake til Europa og Sveits, og bosatte seg i Genève, ved den vakre Genfersjøen. Men sin store og viktige reise hadde Nabokov som en av de store litterære nyskaperne i forrige århundre. For viktigere enn «Lolita» er flere av de andre romanene Nabokov skrev, både som russisk emigrantforfatter og som engelskspråklig forfatter.

I NABOKOVS HUS
i Bolshaja Morskaja 57 er det bare minnene som er tilbake. Her er lesebøkene på russisk og på engelsk, som var begynnelsen på den veien som skulle gjøre ham til en nyskaper og stilistisk mester på både russisk og engelsk. Her er en stor samling av sommerfugler, som viser at «Lolita»s skaper i puberteten gjorde mer enn det mange seinere skulle mistenke ham for.

DA NABOKOV
første gang ble kastet ut av sitt hus i Bolshaja Morskaja, var det kommunistene som gjorde det. Når hjemmet igjen er truet, er det bymyndighetene i byen Nabokov elsket og lengtet tilbake til, som står bak. Nabokov-museet har ikke hatt penger til å betale husleie for et hus bymyndighetene eier fordi det i sin tid ble beslaglagt av Lenins bolsjeviker. 150000 kroner skylder museet dem som forvalter en arv fra kommunistene - som i virkeligheten ikke var noe annet enn tyveri. Du kan kalle det postkommunistisk orden. Du kan si at det likner på en Humbert Humbertsk voldtekt. Men det er et problem for det nye Russlands omdømme at du ikke kan kalle det sivilisert.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Tired of slow downloads? Compare online deals from your local high-speed providers now.