Vladimir Nabokov

NABOKV-L post 0009063, Mon, 22 Dec 2003 11:01:10 -0800

Subject
Fw: Legger ned Lolitas far ...
Date
Body

----- Original Message -----
From: Sandy P. Klein
To: undisclosed-recipients:
Sent: Monday, December 22, 2003 4:05 AM
Subject: Legger ned Lolitas far ...


------------------
The below was in: Monday 2003-12-22, Dagbladet (Norwegian); I don 't have a source to translate Norwegian.

-----------------------------------------------------------------------------




http://www.dagbladet.no/kultur/2003/12/22/386750.html

Legger ned Lolitas far

Nei da, dette er ikke historien om en aldrende Lolita som tar hevn over sin forfЬrer, den nЕ utgamle stefaren Humbert Humbert, og straffer oldingen med ramsalt sex for tort og svie.
MORTEN STRAND
Mandag 22. desember 2003 5:00,
oppdatert 5:00

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er altsЕ ikke Humbert Humbert som skal legges ned, slik han i sin tid la ned den purunge Lolita. Dette er historien om salig Vladimir Nabokov, eksilforfatteren som skapte ╚Lolita╩, og som for andre gang skjendes i hjemlandet, ogsЕ nЕ ved at hans hjem tas fra ham. For det er Nabokov-museet som skal legges ned eller flyttes fra huset forfatteren elsket, det er historien om en kulturpolitisk voldtekt i det postkommunistiske Russland vi etter fattig evne forsЬker Е fortelle.

HELT I BEGYNNELSEN
av forrige Еrhundre vokste det opp en lykkelig gutt i en velstЕende familie i den blomstrende russiske hovedstaden St. Petersburg. Han bodde i en murvilla midt i sentrum av byen, og minnet om denne villaen skulle fЬlge ham hele livet. For i 1917 kom revolusjonene til Vladimirs by, og da den andre revolusjonen rammet byen i oktober, var det kroken pЕ dЬra for familier som Nabokov, som blant annet hadde fostret justisministrer. Huset ble tatt av kommunistene.

19 еR GAMMEL
ble forfatteren Vladimir Nabokov flyktning. Han la ut pЕ en reise som skulle ta ham til Tyskland og Frankrike fЬr andre verdenskrig. SЕ dro han til USA, og bodde der i 20 Еr, mens han blant annet skrev skandaleromanen ╚Lolita╩, fЬr han igjen vendte tilbake til Europa og Sveits, og bosatte seg i GenХve, ved den vakre GenfersjЬen. Men sin store og viktige reise hadde Nabokov som en av de store litterФre nyskaperne i forrige Еrhundre. For viktigere enn ╚Lolita╩ er flere av de andre romanene Nabokov skrev, bЕde som russisk emigrantforfatter og som engelsksprЕklig forfatter.

I NABOKOVS HUS
i Bolshaja Morskaja 57 er det bare minnene som er tilbake. Her er lesebЬkene pЕ russisk og pЕ engelsk, som var begynnelsen pЕ den veien som skulle gjЬre ham til en nyskaper og stilistisk mester pЕ bЕde russisk og engelsk. Her er en stor samling av sommerfugler, som viser at ╚Lolita╩s skaper i puberteten gjorde mer enn det mange seinere skulle mistenke ham for.

DA NABOKOV
fЬrste gang ble kastet ut av sitt hus i Bolshaja Morskaja, var det kommunistene som gjorde det. NЕr hjemmet igjen er truet, er det bymyndighetene i byen Nabokov elsket og lengtet tilbake til, som stЕr bak. Nabokov-museet har ikke hatt penger til Е betale husleie for et hus bymyndighetene eier fordi det i sin tid ble beslaglagt av Lenins bolsjeviker. 150000 kroner skylder museet dem som forvalter en arv fra kommunistene - som i virkeligheten ikke var noe annet enn tyveri. Du kan kalle det postkommunistisk orden. Du kan si at det likner pЕ en Humbert Humbertsk voldtekt. Men det er et problem for det nye Russlands omdЬmme at du ikke kan kalle det sivilisert.













--------------------------------------------------------------------------------
Tired of slow downloads? Compare online deals from your local high-speed providers now.
Attachment